Laimono Inio knygos „Aštuoni Kuršmarių vėjai. Mažoji Lietuva. Interpretacijos“ pristatymas

knyga LI

Maloniai kviečiame į Laimono Inio knygos
„Aštuoni Kuršmarių vėjai. Mažoji Lietuva. Interpretacijos“ pristatymą
Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje.
2022 m. birželio 27 d. 17.30–19.00 val.
Vieta Renginių erdvė, III a. Įėjimas laisvas.

Pastaruosius kelis dešimtmečius rašytojas L. Inis atkakliai renka, tyrinėja Žemaitijos, Klaipėdos krašto, Mažosios Lietuvos mitologiją, tautosaką, papročius, stengdamasis geriau pažinti šio savito, nepakartojamo krašto gyvą istorinę atmintį, žiniuonių ir gamtos dvasią. Šioje knygoje pateikta pluoštas sakmių ir padavimų apie senuosius sembų, jotvingių, prūsų dievus, piliakalnius, kovas su kryžiuočiais, Pilėnų ištvermę ir ryžtą ginant savo žemę, taip pat keliolika interpretacijų apie žymiausius Mažosios Lietuvos kultūros ir rašto veikėjus. Įvairių kataklizmų krečiamas kraštas vis dėlto išsaugojo savo nepakartojamą dvasią, istorinę atmintį, kultūros tradicijas.

Vaizduodamas žmonių atkaklumą, pasiaukojimą ginant savo tikėjimą ir žemę, autorius atidus kalbai, žodžiui, gamtai – gyvais vaizdais ir įtaigiu žodžiu jis aukština meilės jėgą ir dvasios stiprybę. Knygoje spausdinamos sakmės, legendos, biografiniai etiudai – ne tik pamirštų įvykių priminimas, bet ir šiandieninio žmogaus netradicinis, kiek romantizuotas, kartais nostalgiškas žvilgsnis į tolimą praeitį, pagonišką pasaulėjautą, Mažosios Lietuvos istoriją ir kultūrą, bandymas praskleisti užmaršties uždangą ir parodyti nepaprastai turtingą, įdomią, iki šiol žavinčią protėvių žemę, pirmykštę filosofiją ir išminties galią.

Antroji ir trečioji knygos dalys – interpretacijos apie žymiausius Mažosios Lietuvos kultūros ir rašto veikėjus, Mažosios Lietuvos raštijos pradininkus. Mažojoje Lietuvoje išleista pirmoji lietuviška knyga Martyno Mažvydo „Katekizmas“, sukurta pirmoji grožinė poema – Kristijono Donelaičio „Metai“. Čia gimė ir pirmieji periodiniai leidiniai, gyveno ir kūrė Jonas Bretkūnas (vok. Bretke, lot. Bretkins), Vydūnas (Vilhelmas Storosta), Motiejus Pretorijus, Pilypas Ruigys, Francas Efas – Rasytės (Kuršių nerija, dabar – Rybačis) kopų inspektorius, Johanas Tynemanas (Thienemann Johannes) – Rasytės gamtininkas, ornitologas, filosofijos daktaras, profesorius.

Renginyje apie knygą, jos reikšmę atverčiant svarbius Mažosios Lietuvos ir Pamario krašto istorinius įvykius, asmenybes kalbės XXVII knygos mėgėjų draugijos narys, Karaliaučiaus lietuvių bendruomenės vadovas Sigitas Šamborskis. Knygoje minimas Greižėnų (dab. Oplankio) piliakalnis, Kraupiškas (dab. Uljanovas) – miestelis prie Įsruties (dab. Instručius) ir Eimenio (dab. Uljanovka) upių santakos, Ragainės apskrityje, Rambyno kalnas dešiniajame Nemuno krante tarp Bitėnų ir Bardinų kaimų, Nemunynas (dab. Golovkino valsčiaus centras) tarsi kviečia aplankyti juos visus, prisiminti senuosius dievus, papročius ir tikėjimus.

Knyga iliustruota Vytauto Alberto Gocento, Nacionalinės bibliotekos darbuotojo, XXVII knygos mėgėjų draugijos nario, tapybos darbais.

Knygos pristatyme dalyvaus folkloro ansamblis „Tyklė“, Žemaičių kultūros draugijos Vilniaus skyriaus nariai, Lietuvos universitetų moterų asociacijos Vilniaus skyriaus narės, Medardo Čoboto trečiojo amžiaus universiteto nariai ir Europos Parlamento, XXVII knygos mėgėjų draugijos narys prof. Liudas Mažylis.

Organizatorė XXVII knygos mėgėjų draugija Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“